Historie

De naam van de scholengemeenschap is ontleend aan Kasteel Develstein dat in de 14e en 15e eeuw aan de rivier de Devel stond. Het kasteel kwam opnieuw tot leven op het eiland voor de school waar ruim twee eeuwen geleden de laatste resten van Kasteel Develstein verwijderd werden. Het kasteel was in de 16e en 17e eeuw in handen van de Dordtse familie van Beveren die het tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor kunst en cultuur maakte, o.m. Jacob Cats en Aelbert Cuyp wisten het kasteel goed te vinden.

Na een periode van verval in de 19e eeuw bleef alleen de boerderij met dezelfde naam bestaan, in 1969 werden de resten van de boerderij verwijderd voor de uitbreidingen van Zwijndrecht en de bouw van onze school. De gevelsteen uit de boerderij is nog steeds ingemetseld in de hal van de school.

Dankzij de Stiching Kasteel Develstein zijn de contouren van het vroegere kasteel nu weer voor iedereen zichtbaar. Het eiland voor de school werd opnieuw bestraat en in de bestrating is af te lezen hoe de indeling van het Kasteel vroeger moet zijn geweest.
Waar vroeger de buitenmuren van het kasteel stonden, staan nu hagen en banken die graag gebruikt worden door pauzerende leerlingen. Leerlingen van het Zwijndrechtse leerwerkbedrijf van offshore-constructiebedrijf Heerema vervaardigden de ruim 8 meter hoge metalen constructie die twee kasteelmuren en een kasteeltoren voorstelt.

Tevens is een ondergrondse vitrine, de zogenaamde Archeoscoop, aangelegd als
tentoonstellingsruimte van hetgeen onder de grond verborgen is. Met de digitale technologie ‘Develstein 5D’ zijn drie kenmerkende tijdvakken uit het verleden van het kasteel Develstein voor iedereen zichtbaar en toegankelijk gemaakt met een app. Dit is met steun van de provincie Zuid-Holland gerealiseerd middels een samenwerking met Stichting De Verborgen Stad uit Dordrecht en de Historische Vereniging Zwijndrecht. De uitkomsten van het project zijn educatief geïntegreerd in het historisch onderwijs op het DevelsteinCollege.

Geïnteresseerden vinden in onderstaande informatie van de Stichting Kasteel Develstein nog veel meer wetenswaardigheden over de geschiedenis van kasteel Develstein.

Geschiedenis Kasteel Develstein.pdf