Atheneum
Het vwo bereidt leerlingen voor op een vervolgstudie in het wetenschappelijk onderwijs. Zowel het gymnasium als het atheneum zijn zesjarige opleidingen die een waardevol diploma opleveren, maar er zijn enkele duidelijke verschillen in het onderwijsaanbod.
Het atheneum
Vind je het interessant om onderzoek te doen en vind je het leuk om te leren? Wil je later graag studeren aan een universiteit of hogeschool? Dan is het atheneum de opleiding voor jou!
Net als het gymnasium is het atheneum een zesjarige vwo-opleiding die leerlingen voorbereidt op een vervolgstudie in het wetenschappelijk onderwijs. In de brugklas en in het tweede leerjaar volgen alle leerlingen het vak engineering, dat is gericht op de ‘w’ van het vwo, het wetenschappelijk onderzoek doen. Dit vak is een oriëntatie op de wetenschap waarbinnen de leerling leert denken en doen binnen zowel de alfa-, de bèta- en de gammawetenschappen.
Op het atheneum kunnen leerlingen verschillende extra programma's volgen, zoals het kunstpakket Art & Performance of het sportpakket in de onderbouw en versterkt talenonderwijs (VTO) vanaf de middenbouw. In het tweede leerjaar maken de leerlingen kennis met Cambridge Engels, in het derde leerjaar met Delf Junior en in het vierde leerjaar met Goethe Deutsch. Leerlingen die het versterkt talenonderwijs (VTO) volgen, kunnen hiervoor een internationaal erkend certificaat behalen. In het vijfde leerjaar kunnen leerlingen de module Elementair Boekhouden volgen. Ook de keuze voor examenvakken is ruim, zo behoren onder meer BSM, kunst, wiskunde-D en informatiekunde tot de mogelijkheden.
In het derde leerjaar kiezen leerlingen een profiel. Naast de verplichte vakken voor alle leerlingen volgen zij dan vanaf de Tweede Fase een samenhangend vakkenpakket dat past bij een van de vier profielen:
• CM-profiel: Cultuur en maatschappij
• EM-profiel: Economie en maatschappij
• NG-profiel: Natuur en gezondheid
• NT-profiel: Natuur en techniek
Elk profiel bevat een aantal verplichte vakken en een keuzevak. Daarnaast kiezen de leerlingen één of twee ‘vrije ruimtevakken’.