Tentoonstelling nARTure in KunZt geopend

Tentoonstelling nARTure in KunZt geopend

Where nature meets art; expositie van leerlingen van het DevelsteinCollege

Na twee jaar online exposities vanwege corona werd vrijdag 13 mei eindelijk weer een fysieke expositie met werk van leerlingen van het DevelsteinCollege geopend bij KunZt Zwijndrecht. nARTure is de zesde editie waarbij werk van leerlingen uit verschillende klassen, van onderbouw tot aan examenleerlingen, geëxposeerd wordt. De expositie neemt bezoekers mee langs alle aspecten die de natuur te bieden heeft. Leerlingen laten in hun werk de grootsheid, kracht en schoonheid van de natuur zien en welke rol de mens hierin speelt.

Podium
Wethouder Ronald de Meij (cultuur): "Het is belangrijk om jongeren al op jonge leeftijd kennis te laten maken met kunst en cultuur, daarmee stimuleer je creativiteit. In deze expositie zie je hoe leerlingen hun eigen invulling geven aan natuur en dit verwerken in een passend kunstwerk. Zij laten hiermee goed zien hoe kunst en natuur elkaar ontmoeten. Ik ben trots dat KunZt opnieuw podium biedt aan leerlingen van het DevelsteinCollege."

Veelzijdig thema
Het landelijke thema voor het praktische examen kunst/beeldende vorming is dit jaar natuur. Speciaal voor de expositie in KunZt Zwijndrecht hebben ook de overige leerjaren met dit thema gewerkt. De diversiteit van het thema is goed terug te zien in de expositie. Met onder meer een bonte verzameling keramieke kleurige zeemonsters uit klas 1, waarvan het ontwerp van Renske Kubbe op het affiche voor de tentoonstelling werd gebruikt. De onderbouwleerlingen die het kunstprogramma Art & Performance volgen, maakten meerkleuren lino-afdrukken welke prachtig tot ‘leven’ zijn gebracht in stop-motionfilmpjes. Ook verfden zij tijdens de opening op 13 mei jl. zo’n zeventig tuinkabouters die nu een kleurrijk schouwspel vormen bij de expositieruimte van KunZt.

Derdejaars leerlingen maakten verschillende insecten met hoofdzakelijk basismaterialen als papier en karton. Ook tekenden zij een realistisch en een abstract stilleven waarbij onderdelen van verschillende kanten bekeken werden, net zoals kubisten dat doen.

De examenleerlingen bepaalden grotendeels zelf hoe zij uitdrukking geven aan hun ideeën met prachtige kunstwerken als resultaat.

Examenleerling Odette Valkhof uit vmbo-t4 houdt de bezoeker letterlijk een spiegel voor. “Mijn werkstuk gaat over hoe je naar de wereld, de natuur en naar jezelf kijkt.” Op het werkstuk is de tekst te lezen: “Als je echt van de natuur houdt, dan vind je schoonheid overal.” De bezoeker wordt letterlijk gedwongen in de spiegel te kijken en zal daarin zichzelf terugzien.

Examenleerling Wenxin Chen uit vmbo-t4 geeft met het werk ‘Chinatown’ een reactie op de milieuvervuiling. “De natuur is hemels maar door de milieuvervuiling ontstaat de hel. De voorstelling laat een Chinese stad zien waar aan beide zijden een tempel staat waar mensen bidden voor hoop. In het midden loopt een brug, we kunnen nog contact maken met de natuur. Het is nog niet te laat.”

Pleun Tonino uit 5 vwo heeft vorig schooljaar, toen zij in vwo 4 zat, een prachtig portret onder water gemaakt. Dit werk mocht niet ontbreken op de expositie. De opdracht was om een portret te maken wat meer over de maker vertelt dan dat je normaliter kunt zien. Pleun heeft een heel persoonlijk portret gemaakt waarin ze ‘verzuipt’ in woorden en in taal. Zij is dyslectisch en dat kun je hier heel goed zien.

Het keramieke zeemonster, gemaakt door Renske Kubbe uit de atheneumbrugklas, werd gekozen voor het kleurrijke affiche van de expositie nARTure.

Openingstijden
De expositie is gratis te bezoeken van 15 mei tot en met 12 juni bij KunZt Zwijndrecht. Meer informatie: www.kunztzwijndrecht.nl/narture

 


Terug naar home