Educatief toneel voor groep 8 door leerlingen drama van het DevelsteinCollege

Educatief toneel voor groep 8 door leerlingen drama van het DevelsteinCollege

‘Je weet pas wat je mist als het er niet meer is’ geldt voor veel culturele activiteiten die we deze afgelopen maanden moesten missen. Geen theater, geen bioscoop, geen musea, geen festivals en ga zo maar door. Ook het (kunst)onderwijs merkt dat natuurlijk. Des te leuker is het om in deze moeilijke tijden toch iets voor elkaar te krijgen. Het werk van Develstein-leerlingen met kunst- en theater als eindexamenvak is te bewonderen op de digitale expositie Kunzt: Verhalen van hun harten, op de website van de Gemeente Zwijndrecht. Maar daar stopt het niet.

Leerlingen drama en theater van de vwo 5-klas hebben van de nood een deugd gemaakt en zijn aan de slag gegaan met een korte, educatieve toneelvoorstelling voor groep 8 van Kindcentrum De Brug uit Zwijndrecht.

Toneel voor groep 8

“Wat in eerste instantie weer een filmproject leek te worden, kon tot onze vreugde tóch een live event worden met in achtneming van alle geldende maatregelen,” vertelt theaterdocent Suus van Driel. Zo kon het dus gebeuren dat groep 8-leerlingen van Kindcentrum De Brug met hun meester op 14 juni naar het DevelsteinCollege kwamen om daar twee toneelstukken te bewonderen die speciaal voor groep 8  gemaakt zijn.

“Disconnected” en “Het Perfecte Plaatje” zijn de titels van de zelfgeschreven toneelstukken. Beide voorstellingen behandelen actuele onderwerpen waar groep 8-leerlingen mee in aanraking komen, zoals: Wat gebeurt er met al je oude vriendschappen als je naar een nieuwe “grote school” gaat? Hoe nu om te gaan met social media als Instagram en Snapchat?  Hoe kom je over en wat deel je wel of niet en hoe dan?

Met veel enthousiasme hebben de tien leerlingen van vwo 5 een toegankelijk verhaal geschreven dat zij die middag live op toneel brachten.

Debuut

“Het was voor onze leerlingen dit jaar hun debuut. We verheugden ons erop om eindelijk weer eens live te spelen voor mensen,” aldus Suus van Driel. “Dit project is niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor beide partijen en de vwo 5-leerlingen behalen hiermee weer een cijfer dat hen dichterbij het eindexamen brengt. Ik had al veel langer dit plan in mijn hoofd en ik ben er ontzettend trots op dat het dit jaar eindelijk is gelukt. Wie weet is er 14 juni een traditie geboren”, aldus de enthousiaste docent.

De voorstelling is besloten en alleen toegankelijk voor de leerlingen en leerkracht van De Brug. Volgend jaar staan de leerlingen met drama als eindexamenvak weer in Theater Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht met onder andere een moderne uitvoering van de tragedie Antigone.


Terug naar home