Corona-kunst uit het hart

Corona-kunst uit het hart

Na een succesvolle online editie in 2020, tonen ook dit jaar tientallen Zwijndrechtse scholieren van het DevelsteinCollege hun kunnen tijdens de expositie 'Verhalen van hun Harten – kunst uit de tweede lockdown' van KunZt. Wat de quarantaineperiode losmaakte bij de leerlingen is haarfijn voelbaar en zichtbaar in deze prachtige virtuele kunstexpositie. Het gaat in veel gevallen om heel persoonlijk leerlingwerk, waarbij de boodschap soms regelrecht uit het hart komt. Het eerste deel van Verhalen van hun Harten is vanaf 1 juni te bekijken op www.kunztzwijndrecht.nl.

Jaarlijks biedt de gemeentelijke expositieruimte KunZt aan het Raadhuisplein een podium aan Zwijndrechtse scholieren. Zij laten zien wat zij dat schooljaar tijdens de kunstlessen (drama/theater en beeldend) creëerden. Dit jaar met de opdracht een persoonlijke en kunstzinnige interpretatie te geven van het effect dat de lockdown had op hun belevingswereld. Het examenwerk staat los van die opdracht, evenals werken voor sommige overige leerjaren. Ondanks dat, zal mogelijk wel deze bijzondere (corona)tijd/ deze nieuwe werkelijkheid hier vaak in terug te zien zijn. Niet alleen de thema's corona/ afstand/ lockdown/ eenzaamheid zullen soms letterlijk terug te zien zijn in het beeldend werk. Aan de andere kant is er soms juist ook getracht te werken met een stukje positiviteit en het bewust aangaan van een samenwerking met de ander. Ook is er werk te zien wat leerlingen thuis hebben gemaakt, op het moment dat zij thuiswerkten vanwege de lockdown. Vanwege het overweldigende aanbod op de verschillende vakgebieden kent de expositie op www.kunztzwijndrecht.nl vier releasedata voor nieuw materiaal: 1 juni, 15 juni, 29 juni en 6 juli 2021.

Shana Broer - de Vlaam | begeleidend docent beeldende vorming/ckv
"Wat een bijzondere pareltjes zaten er dit schooljaar weer bij! Menig keer werden de docenten én de desbetreffende klasgenoten verrast door wat een aantal kunstenaars in spé hadden gecreëerd! Waar het de ene keer ging om een steengoed concept, ging het een andere keer bijvoorbeeld om een prachtig mooi afgewerkt kunstwerk. De drama-leerlingen zagen vanwege Corona hun live theaterproductie in rook opgaan. Geen reacties uit het publiek, geen ontlading, geen staande ovatie, geen bos bloemen na afloop, maar gelukkig nu wel een mooi digitaal podium waar men alsnog kan meegenieten van dit bijzondere eindproduct!"    

Marc van Riet conrector
"Op het DevelsteinCollege is er ruimte voor elk talent. Op het gebied van sport, talen, bèta en kunst bieden wij leerlingen uitgebreide mogelijkheden om hun talent te ontdekken én te ontwikkelen. Voor de creatieve leerling hebben wij bijvoorbeeld het kunstpakket Art & Performance in de onderbouw en kunst als examenvak in de bovenbouw. Met de voorstellingen Develstein's Got Talent en prachtige, door leerlingen zelf geschreven en uitgevoerde, theaterproducties van hoog niveau schitteren onze talenten op het podium. Daarnaast biedt KunZt onze artistieke leerlingen een prachtig podium, ook digitaal. Juist in tijden waarin alles anders is, is creativiteit een belangrijke competentie. Wij zijn blij met de samenwerking met KunZt en de online expositie waar de kunstwerken van onze leerlingen ook dit schooljaar weer worden getoond. Een lust voor het oog met een bijzonder mooi thema waar wij enorm naar uitkijken."

Fotowedstrijd Verhalen van hun Harten
Aan Verhalen van hun Harten is een kunstwedstrijd verbonden waaraan alle Zwijndrechtenaren kunnen meedoen, jong en oud. De wedstrijd start op 1 juni. Vóór die tijd wordt alle informatie hierover bekend gemaakt op de website www.kunztzwijndrecht.nl.


Terug naar home