Succes Develstein tijdens Focus op Beta week

Succes Develstein tijdens Focus op Beta week

Focus op Beta is een samenwerkingsverband tussen zes vo-scholen en heeft ten doel met name vwo-leerlingen te interesseren in de keuze voor de ng- en nt-profielen en een vervolgopleiding in de techniek. De scholen die deel uitmaken van het FoB-verband zijn De Lage Waard en Willem de Zwijger uit Papendrecht, Insula, Stedelijk Dalton en Johan de Witt uit Dordrecht en ons eigen DevelsteinCollege.

Na twee lezingen in februari in het auditorium van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn leerlingen uit DH4 en DV5, mogelijk ter voorbereiding op hun profielwerkstuk, aan de slag gegaan met het thema zorgtechnologie. Op Develstein bereidden vier teams zich voor, waarvan we er twee hebben geselecteerd om hun  idee te presenteren. Afgelopen dinsdag,17 april, streden uiteindelijk acht teams van de FoB-scholen in het auditorium van het Albert Schweitzerziekenhuis om de jury- en de publieksprijs.

We zijn trots op de wijze waarop de twee teams van het DevelsteinCollege zich gepresenteerd hebben, maar beretrots op het team van Emily Somohardjo, Sienna Stoffels, Alicia de Visser en Kayleigh van Rijsinge die de juryprijs verdienden met een indrukwekkende presentatie waarin zij een app presenteerden die op speelse wijze voor verschillende leeftijdsgroepen  informatie verstrekt over het androgeenongevoeligheidssyndroom, afgekort tot AOS, een ernstige aangeboren afwijking.
De publieksprijs ging naar een team van De Lage Waard, dat een app ontwikkelde voor kinderen in de leeftijd van drie tot acht jaar die lijden aan de spierziekte Duchenne en die hen stimuleert hun oefeningen correct en met zoveel mogelijk plezier uit te voeren. Beide teams mogen hun ideeën tijdens een lunch presenteren aan de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Op woensdag 18 april was het de beurt aan negen teams van de FoB-scholen om hun profielwerkstuk te presenteren. Develstein was opnieuw met twee teams vertegenwoordigd. Daan Idsinga vergeleek natuurgras en kunstgras op een groot aantal aspecten, Thomas van Nes en Sander Punt legden alles uit over de relatie tussen dominantie en leergedrag bij zebravissen. Thomas en Sander waren dicht bij de publieksprijs en dat is voor twee havisten in een veld van verder alleen vwo-ers een hele prestatie.

Bij deze wedstrijd ging de wetenschapsprijs naar het Insula College (de invloed van oceaanverzuring op steenkoralen en kalkalgen), de ontwerpprijs naar het Johan de Witt gymnasium (de toepassing van een gemagnetiseerde vloeistof in sleepringen) en de publieksprijs opnieuw naar De Lage Waard (microplastics in afvalwater).


De presentatie van Daan over kunstgras


Thomas en Sander met hun bevindingen over het leergedrag bij zebravissen


Terug naar home