Minister Wiersma bezoekt het DevelsteinCollege op de dag van de examenuitslag

Minister Wiersma bezoekt het DevelsteinCollege op de dag van de examenuitslag

Zwijndrecht – Om de bekendmaking van de examenuitslagen van dichtbij mee te maken, bracht de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma op donderdag 9 juni een bezoek aan het DevelsteinCollege in Zwijndrecht.

Dé dag waar alle examenleerlingen van vmbo-t, havo en vwo al een tijd in spanning op zaten te wachten, brak dan eindelijk aan. Voor tien leerlingen van het DevelsteinCollege was dit een extra memorabele dag, want zij hoorden of zij geslaagd waren van niemand minder dan minister Dennis Wiersma. Nadat zij eerst gezamenlijk met een grote tandemfiets een rondje door het Develpark fietsten om de ergste zenuwen kwijt te raken, hees Wiersma vervolgens, zoals traditie is op het DevelsteinCollege, de ‘Geslaagd’-vlag op het Kasteeleiland. Daarbij riep hij uit dat de tien leerlingen allemaal waren geslaagd met een flink gejuich, gejoel en applaus tot gevolg. Opluchting en blijdschap alom, waarna Wiersma de leerlingen persoonlijk hun cijferlijst overhandigde met een extra compliment voor twee examenkandidaten die cum laude zijn geslaagd.

Ervaring van leerlingen
Yentl van Leeuwen, havo 5: “Ik had minder stress bij de examens dan ik verwacht had, het ging best wel goed en ik ben heel erg blij." Yentl deed eerder mavo-examen op het DevelsteinCollege en stroomde vervolgens door naar de havo. "Mijn vorige examen was in corona-tijd, dat was gewoon niet leuk. Lessen vanuit huis, niks openbaar, dus vandaag is echt een feestje. Lekker in het zonnetje, iedereen vrolijk en een gezellig sfeertje op school.”

Cynthia van Oosterum, gymnasium 6: "Het was heel spannend natuurlijk. Zes jaar lang doe je je best om dit te halen en ik ben heel erg blij dat ik geslaagd ben."

Examen met een derde tijdvak en duimregeling
Ook dit jaar werd de duimregeling weer toegepast en konden leerlingen verspreid examen doen over verschillende tijdvakken met een extra herkansing in het derde tijdvak. Matthijs den Haan, rector van het DevelsteinCollege: “Een klein aantal leerlingen koos er bewust voor om het examen niet volledig in het eerste tijdvak af te ronden, maar vakken te verspreiden over het eerste en tweede tijdvak om zo de druk te verdelen. Zij horen na de uitslag van het tweede tijdvak of zij geslaagd zijn, net als de leerlingen die opgaan voor een herkansing.” Het tweede tijdvak is maandag 13 juni gestart. Leerlingen die daarna nog een vak moeten herkansen, hebben dit jaar nog een extra mogelijkheid met het derde tijdvak dat op 5 juli start.

Trots
“Omdat nog niet alle leerlingen het examen volledig hebben afgerond, zijn de slagingspercentages nog niet compleet, maar de resultaten zien er nu al veelbelovend uit. Een bijzonder knappe prestatie van onze leerlingen,” besluit de trotse rector van het DevelsteinCollege. 

 

Minister voor PO en VO Dennis Wiersma (midden links), rector Matthijs den Haan (midden rechts) en de tien examenleerlingen die hun examenuitslag ontvingen van de minister.


Terug naar home